Начало > под. 28010 > под. 28010 (част втора)

под. 28010 (част втора)

Първата част на този разказ се намира тук.

При първото си посещение в района на бившето поделие 28010 не успях да вляза в позиционния район – там където са били разположени РПЦ-то и ракетните комплески. След справка със спътниковите сники на Гугъл устнових, че се намира зад второ КПП, но времето беше много кално, а терена доста обрасъл и донякъде пресечен. Признавам, добре са скрили позиционния район от очите на хората. Навигаторът показваше надморска височина от 206-210м., което се явява и най-високото място в района на нос Галата.

И така:

Панорамно към КП-то.

Една от 4-те площадки за разполагане на ЗРК С-125 „Нева“.

Гаражи, вероятно с радиорелейната станция и агрегати за нея и РПЦ-то.

Военно изкуство в една от гаражните клетки.

Покривът над гаражите. Най-удобното и вероятно място за радиолокаторът за подсвет на целите или РПЦ.

Тунел от гаражните клетки нагоре до покрива. Най-вероятно за множеството кабели от и до РПЦ-то.

Още една площадка за ЗРК-то.Някаква вишка за наблюдение. Не е ясно дали е била част от охраната на вътрешния район или за нещо друго.

Противобомбено укритие за личния състав. Ваничката вдясно е била за обеззаразяване в случай на атака с химическо или бактериологично оръжие.

Гаражни клетки, намиращи се зад вишката и укритието. Тук са били машините за облужване и зареждане на ракетите.

Ами това е…

Категории:под. 28010
 1. Ste
  05.12.2011 в 7:33 pm

  „Някаквата“ вишка е постът на ПВХН (Пост за визуално и химическо наблюдение“…, Колко жалко – в това поделение ми заминаха 18 месеца от живота.

  • 05.12.2011 в 8:54 pm

   Благо за поправката. ПВХН звучи по-добре. 🙂

 2. nikolai angelov (geleto)
  22.03.2012 в 8:16 pm

  2 години и 4 дни бях тук, от октомври 1983 до 4.октомври 1985 ако някой е бил през този период нека се обади аз се кавам Николай Ангелов nikolai2angelov@abv.bg.(ГЕЛЕТО)

 3. 18.05.2012 в 6:37 am

  „Гаражи, вероятно с радиорелейната станция и агрегати за нея и РПЦ-то.“
  Сградата с тераската е след моето време. Гаражите са с 3 клетки. Първата беше така наречения ЗИП, резервни части и оборуднаве. Средната беше с дизеловите агрегати. Горе вляво на затвореното крило се вижда дупката за отвеждане на изгорелите газове. Третата клетка, която не се вижда ясно беше с кабината за управление на комплекса, а зад него имаше помещение където се намираше пункта за управление. През него пък се минаваше за противоатомно скривалище, с условия за резервен пункт за управление. То беше на 5-10 метра дълбочина. Отгоре вдясно беше мястото на антената на станцията, а по стълбите към нея се минаваше покрай сервизното помещение, където стоеше разчета по обслужването и.
  Ами това засега 🙂

 4. nikolai angelov (geleto)
  20.05.2012 в 7:24 am

  e samo predpolojeniq. gore dolu be6e taka

 5. bareta83@abv.bg
  22.10.2012 в 9:32 am

  koito sa slyzeli v tova podelenie da se svarjat s men moq dqdo e slyjil tam Marin Marinov az sam negov vnik 6te mi bade priqtno da se svarji nqkoi koito e slyjil s nego i go e poznaval moq tel e 0888005290

 6. Varg
  06.09.2015 в 10:46 am

  Чудесен репортаж

 7. Георги Николов
  04.05.2016 в 3:52 pm

  Служих в това поделение през 1996-1997 година,тогава бяха трудни времена инфлация ,няма какво да се яде и аз бургазлията във варненско поделение направо кошмар, старите войници като разбраха от къде сам само потриваха ръце,ох гугутко мойте стари бяха от Бургас.Не знам как е било преди но когато аз служих там по това време имаше неприятни случки с пребити войници и на няколко пъти идваха родители да питат командира тогава беше подполоковник Пощов какво става в поделението.Много интересни неща има за разкаване ама много трябва да пиша.Имаше един редник Янев който дойде 3 месеца след мен от Бургас ,познавах го защото бяхме карали предказармена школа за шофьори .Старите войници много го тормозеха и затова постяно се оплакваше да го преместят в Бургас но никой не го интересуваше.Една вечер когато застъпи караул към 1 часа през ноща истреля цял пълнител в посоко офицерските тоалетни които се намираха до оградата зад антенния пост, на другия ден търсихме гилзите намерихме 29, 30та гилза не я открихме редника янев вика видях силует затова стрелях ,след една седмица го преместиха в бургас .

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: